Podium De Vlam

Podium De Vlam stelt zich voor

Gebouw De Vlam is voor velen een bekende culturele ontmoetingsplek in Rhenen en regio. Bijvoorbeeld voor liefhebbers van kamermuziek en films. Maar wist u dat dit mooie gebouw sinds 1 januari door een nieuwe organisatie beheerd wordt? De stichting Podium De Vlam stelt zich graag aan u voor.

In het afgelopen jaar is achter de schermen hard gewerkt aan het opzetten van een nieuwe organisatie: Podium De Vlam. Het vierkoppige bestuur heeft vrijwilligers geworven, een website en een Facebookpagina opgezet, een handboek gemaakt, de boekhouding ingericht en ga zo maar door. Cora van de Berg, voorzitter: ‘Er komt heel veel bij kijken. Maar we doen het voor een prachtig doel: behoud van het culturele programma van de Vlam. De eigenaar van het gebouw, de Vereniging Vrijzinnigen Rhenen, heeft lang gezocht naar een manier om het stokje van de exploitatie over te kunnen dragen. Dat is nu gelukt.” Cora is van origine muziekwetenschapper en weet ook het nodige van akoestiek. ‘Ik maak zelf muziek, ik speel cello. Ik heb een orkest geleid en concerten georganiseerd. Erg leuk om nu te kunnen bouwen aan een podiumorganisatie die Rhenen en omgeving muzikaal en cultureel verrijkt.’

Een programma met zin

Podium De Vlam is een vrijwilligersorganisatie, waarin werkgroepen het programma maken. Paul Schoof is als algemeen bestuurslid betrokken bij de programmering. ‘Het is fascinerend om dat proces van dichtbij mee te maken. Het begint met het uitwisselen van ideeën, inzichten, levenservaringen. En het mondt uit in een programma. De Werkgroep Bezinning & Ontmoeting richt zich bijvoorbeeld op spirituele activiteiten. Denk aan een klankschaalconcert of een introductie op boeddhisme. De Werkgroep Podiumkunsten is nog aan het opstarten en de Werkgroep Kunst en Exposities organiseert elk kwartaal een nieuwe expositie. De Werkgroep Film programmeert bijzondere films, over thema’s die iedereen raken. Podium De Vlam geeft bezoekers iets mee op hun pad. Zoeken naar zin, naar wat voor jou van waarde is in het leven. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.’ Paul roept belangstellenden op om mee te doen: ‘Alle werkgroepen willen nog verdere uitbreiding; want het samen organiseren geeft ook diversiteit en diepgang aan het programma. Dus kom eens kennismaken!’

Lezingen en debat

Kitty van den Hoek is secretaris in het bestuur van Podium De Vlam. Eerder was ze al betrokken als bezoeker en vrijwilliger bij de lezingen in de Vlam. ‘Ik kan me zijn wervelwind aan woorden nog goed herinneren,’ vertelt Kitty, doelend op schrijver Kader Abdolah. ‘Moeiteloos nam hij het publiek mee op zijn reis, van de hoge bergen in Iran naar een koud klein dorpje in Overijssel.’ Abdolah was in oktober 2020 te gast als spreker in Podium De Vlam. Hij maakte indruk. Kitty: ‘Er zijn meer van dat soort geweldige sprekers geweest. Jan van Hooff bijvoorbeeld, primatoloog en leermeester van Frans de Waal. Hij kon kostelijk vertellen over de politiek van chimpansees. Het publiek herkende er natuurlijk ook de gedragingen van onze eigen politici in. Tot aan de lichaamstaal aan toe.’ De Werkgroep Lezingen & Debat gaat ook onder de nieuwe vlag door. Kitty: ‘Ik kijk uit naar de nieuwe lezingen, die via www.podiumdevlam.nl en de krant aangekondigd zullen worden.’

Ontmoeting en oproep

Penningmeester Henny Goosmann bewaakt de inkomsten en uitgaven van Podium De Vlam. Als liefhebber van cijfers en ervaren boekhouder heeft ze een leuke uitdaging aan de startende organisatie. ‘Soms gaan de kosten voor de baten uit, zeker in het begin. Maar natuurlijk moeten we financieel gezond blijven. Met als doel: Podium De Vlam behouden als culturele ontmoetingsplek. Want dat is toch wel onze kracht: de ontmoeting. Bij Podium De Vlam ontmoet je anderen en doe je nieuwe contacten op. Als bezoeker, maar ook als vrijwilliger. En vrijwilligers kunnen we zeker nog gebruiken, dus meld je aan!’ roept Henny op.  

Verhuur en meer

De ruimtes in Podium De Vlam zijn ook te huren voor activiteiten die passen bij de organisatie. Er is een grotere bovenzaal en een kleinere benedenzaal met faciliteiten. Interesse in ruimte? Of meer weten over vrijwilligerswerk bij Podium De Vlam? Kijk op www.podiumdevlam.nl of stuur een mail naar info@podiumdevlam.nl. Graag tot ziens bij Podium De Vlam aan de Beukenlaan 2 in Rhenen!

Stichtingsbestuur

Cora van den Berg, voorzitter

Kitty van den Hoek, secretaris

Paul Schoof, algemeen lid/programma

Henny Goosmann, penningmeester (foto volgt)
Vacature, algemeen lid/zalenverhuur

Geschiedenis

Eigenaar van het gebouw aan de Beukenlaan 2 is de vereniging Vrijzinnigen Rhenen. Als voormalig organisator van podiumactiviteiten, heeft de vereniging ook het initiatief genomen om de stichting Podium De Vlam op te richten, met als doel om deze activiteiten uit te breiden. Daarnaast gebruikt de vereniging het gebouw voor haar bijeenkomsten en vieringen.

1967-gebouw-de-vlam

Sinds 1916

De geschiedenis van de vereniging Vrijzinnigen Rhenen gaat ver terug. In 2016 is het honderdjarig bestaan gevierd en het kerkgebouw aan de Beukenlaan heeft de vereniging laten bouwen in 1967. Het is ontworpen door architect S. Heijn en met steun van de rijksoverheid en giften tot stand gekomen. Het doel was om het vrijzinnig leven en denken te bevorderen.

De missie van de vereniging is dan ook om Podium De Vlam als culturele ontmoetingsplek in Rhenen vooruit te helpen. Een impuls is gegeven in 2021, door nieuwe investeringen in de podiumzaal te doen.

Word vriend !

Wil je ook een financiële bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Podium De Vlam? Kijk dan hier.

Gegevens van de stichting

Statutaire Naam
Stichting Podium De Vlam

Postadres
Candialaan 22
3911 BA Rhenen

Algemeen e-mailadres 
info@podiumdevlam.nl

RSIN nummer
863043094

KVK nummer
83943528

Bankrekeningnummer
NL34 INGB 0675 1640 28

Doelstelling
Stichting Podium De Vlam heeft als doel om inwoners van Rhenen en omgeving activiteiten te bieden op het vlak van (podium)kunst, cultuur en wetenschap.

Bestuurssamenstelling
Het bestuur bestaat uit vijf personen. De bestuurders zijn onbezoldigd en ontvangen een vergoeding voor gemaakte kosten.

Jaarverslag en financiële verantwoording
Download hier ons Jaarverslag 2021 – 2022.

Beleidsplan
Download hier ons Beleidsplan 2023 -2024.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.