Muzikale lezing Etty Hillesum: “Verwoord, verklankt”

Zondag 5 mei om 10.30 uur vindt een bijzondere muzikale lezing plaats in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen. Daarbij staat het verhaal van de joodse Etty Hillesum centraal. Jacqueline van der Zee brengt een muzikaal programma waarin verteld wordt over de laatste twee jaar uit het leven van de jonge schrijfster. Kaartjes zijn nu verkrijgbaar via de oranje button rechts op de pagina. Entree is inclusief koffie en thee.

Etty Hillesum (1914-1943) was een jonge Joodse schrijfster die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een uitzonderlijke transformatie doormaakt. Van een vrouw met een onzeker, egoïstisch en chaotisch karakter, die bovendien ook nog eens lijdt aan depressies, verandert zij in een vrouw die beschikt over een ongekende oerkracht, innerlijke rust en een rotsvast vertrouwen in God.

Indringend

Het verhaal van Etty Hillesum betekent inspiratie voor al diegenen die denken dat de omstandigheden tegen hen gericht zijn en dat hun doel onbereikbaar is. Haar teksten zijn juist zo indringend, omdat zij geconfronteerd werd met de kwetsbaarheid van de mens. Zij bevond zich in een noodsituatie van de Tweede Wereldoorlog. Het laagje vernis van de beschaving was eraf. Ze had te maken met de oer-aspecten van het leven: dood, onvrijheid, honger en angst. Haar teksten zijn daarom puur en eigen, ontdaan van alle franje.

Jacqueline van der Zee.

Verlangen we tegenwoordig ook niet meer en meer naar die puurheid? Willen we de noodzaak van het leven niet dichter bij ons voelen? Hoe kunnen we de essentie van het leven zoeken met al het geschetter en getwitter in onze oren?

Etty Hillesum is in staat om tijdens een van meest gruwelijke periodes in onze geschiedenis haar puurheid en ware potentieel te ontdekken en daarmee kon ze niet alleen zichzelf innerlijke rust geven, maar ook vele mensen tot steun zijn in het doorgangskamp Westerbork.

De lezing over Etty Hillesum geeft een samenvatting van haar dagboek ‘Het verstoorde leven’ waarin 6 thema’s als rode draad door haar leven heen lopen. Haar angst (om toe te geven aan haar schrijverstalent), haar intensieve manier van leven versus haar depressies, haar verhouding met mentor en coach Julius Spier (man/vrouw), haar volharding, de oorlog en uiteindelijk haar rotsvaste geloof en vertrouwen in God. De thema’s worden afgerond met een muzikaal intermezzo.

Kaartjes

Zondag 5 mei om 10.30 uur vindt de bijzondere muzikale lezing “Etty Hillesum: Verwoord, verklankt” plaats in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen. Jacqueline van der Zee brengt een muzikaal programma waarin verteld wordt over de laatste twee jaar uit het leven van de jonge schrijfster. Kaartjes zijn nu verkrijgbaar via de oranje button rechts op de pagina. Entree is inclusief koffie en thee.

ZO 05.05.2024

Aanvang: 10:30 uur
Einde: 12:00 uur

Prijs
€ 15,00 (Vrienden € 12,50)

Servicekosten:
Online kaartje: € 0,50
Kaartje aan de kassa: € 1,-