Expositie: werken van Lies Jonker

Van zondag 28 januari t/m 14 april is in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 Rhenen, de expositie van Lies Jonker te zien. Haar werken geven uitdrukking aan een spanningsveld: emoties over milieuvervuiling en dierenleed, maar ook een nadruk op de schoonheid van de natuur. Zaterdag 16 maart 15.00 – 17.00 uur is Lies Jonker aanwezig om in gesprek te gaan met bezoekers over haar werken.

Lies Jonker, voluit Elizabeth Jonker-Verheul (1942), heeft haar atelier in Rhenen. Zij is autodidact en volgde diverse cursussen op het gebied van teken- en schilderkunst. Sinds 1980 experimenteert zij met aquarel- en olieverftechnieken. Ze ontwikkelde een eigen stijl, waarbij beweging een cruciale rol speelt. Veel van haar exposities waren te zien in binnen- en buitenland (Engeland en Zuid-Afrika).

Haar werk is in bezit van particulieren en bedrijven. De belangrijkste inspiratiebronnen zijn de natuur, de dierenwereld en haar ervaringen in Zuid-Afrika, waar zij twintig jaar woonde en dat zij nu nog vaak bezoekt. Ook heeft de belevenis van haar fietstour in 2018 naar Santiago de Compostela diepe indruk bij haar achtergelaten.

Werkwijze en thematiek

Voor haar schilderijen maakt Lies Jonker eerst een ontwerp, een grove schets op een klein blocnote. Het belangrijkste element en startpunt in de schilderijen is de kern met daaromheen steeds terugkerende schaduwen. Deze geven beweging weer en roepen een bepaalde sfeer op.

Sommige werkstukken hebben een mysterieuze achtergrond, zoals in “Spirit in Wales”. Andere hebben een symbolisch karakter zoals “Golden moment in Africa”. Hier vliegen de pelikanen weg in een goudgele zon: een vlucht met een diepere betekenis. In werken als deze drukt de kunstenaar haar gevoelens en emoties uit ten aanzien van vervuiling van het milieu, het dierenleed en de wreedheid van de mensen. Tegelijkertijd benadrukt zij de schoonheid van de natuur. Alle tentoongestelde werken zijn hier een voorbeeld van.

Welkom

Van zondag 28 januari t/m 14 april is in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 Rhenen, de expositie van Lies Jonker te zien. De opening zelf is op 28 januari om 13.00 uur en bezoekers zijn dan welkom tot 15.00 uur. Entree is gratis en de opening wordt omlijst met een hapje en een drankje.

ZO 28.01.2024 t/m
14.04.2024

Toegang tijdens activiteiten.

Kunstenaar aanwezig:

zaterdag 16 maart 15.00 – 17.00 uur

Prijs
0,-