Marc De Kesel: mystiek en het moderne Ik

De moderne mens wil graag af en toe ontsnappen aan de realiteit. De één doet dat door films te ‘bingen’ op Netflix, de ander met yoga of een boek van Meester Eckhart. Opgaan in een Groter Geheel, jezelf loslaten – is dat eigenlijk mogelijk? Nee, niet voor de moderne mens, zo stelt filosoof Marc De Kesel. “Hoe meer je zelfloos probeert te worden, hoe meer je jezelf tegenkomt.” Zondag 12 november 10.30 uur houdt De Kesel hierover een lezing in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 Rhenen. Kaarten zijn nu verkrijgbaar via de oranje knop.

Mystiek is populair. Boeken over Joodse, christelijke, soefi en oosterse mystiek doen het goed in de boekhandel. Er is een flinke markt voor yoga, meditatie en mindfulness. Mensen worstelen met hun “ik”. Hun wirwar aan gedachten en gevoelens. Ze proberen op allerlei manieren hun “ego” los te laten en zichzelf hiervan te bevrijden.

Dat levert per definitie een teleurstelling op, aldus Marc De Kesel. We leven niet meer in de ervaringswereld van de Middeleeuwse mystici, waarin het Hogere centraal stond. We kunnen niet om het “ik” heen. “Hoe hard je ook je best doet, je grijpt constant naast jezelf. En dat laatste ís je ware zelf: een niet te bevredigen verlangen.”

Zelfverlies als illusie

In Filosofie Magazine stelde de filosoof, die ook als bijzonder hoogleraar verbonden is aan het Titus Brandsma Instituut Nijmegen: “Wij eenentwintigste-eeuwers flirten graag met zelfverlies, bijvoorbeeld door ons te vergapen aan een film of door ons over te geven aan allerlei verslavingen. Paradoxaal genoeg bevestigen we hiermee juist onszelf: het “ik” wil uit alle macht zichzelf vergeten en stelt zichzelf daardoor centraal. Hoe meer je zelfloos probeert te worden, hoe meer je jezelf tegenkomt.’

Kaartjes

Marc De Kesel geeft zijn lezing over “Mystiek en het moderne Ik” op zondag 12 november 10.30 – 12.00 uur in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 Rhenen. Kaarten – inclusief koffie en thee – zijn nu verkrijgbaar via de oranje knop rechtsboven.

ZO 12.11.2023

Aanvang: 10:30 uur
Einde: 12:00 uur

Prijs € 14,50 (Vrienden € 12,50)

Servicekosten:
Online kaartje: € 0,50
Kaartje aan de kassa: € 1,-