Lezing: grote denkers in de Russische filosofie

Wie nu aan Rusland denkt, denkt al snel aan de oorlog in Oekraïne, repressie en censuur van vrije media. Maar Rusland is ook het land van grote denkers als Dostojewski, Lenin, Tolstoj en Iljin. Wat kenmerkt deze rijke filosofische traditie? Wie zijn naast deze namen grote Russische denkers? Kom luisteren naar politiek filosoof en Ruslandkenner Evert van der Zweerde en verken de wereld van de Russische filosofie.

Rusland is een ingewikkeld land met een ingewikkeld verhaal, waar op dit moment een donker hoofdstuk aan wordt toegevoegd met de oorlog in Oekraïne. Rusland is echter ook een land met een rijke filosofische traditie. Welke rol speelt filosofie in Rusland en is er zoiets als Russische filosofie? En wat kunnen we aan de hand daarvan leren over het Rusland van vandaag? Hierover geeft Evert van der Zweerde, politiek filosoof en ‘Ruslandkenner’ een lezing in Podium De Vlam. Vorig jaar maakte hij zijn tweeënveertigste reis naar het land en hij schreef er het recent uitgekomen boek “Russian Political Philosophy. Anarchy, Authority, Autocracy” over.

Evert van der Zweerde is verbonden aan de Radboud Universiteit als hoogleraar Wijsgerige ethiek en politieke filosofie. Hij doet onderzoek naar democratie, waarbij hij zijn focus legt op ideologie, marxisme en de burgermaatschappij (civil society). Hij is ook Ruslandkenner en publiceerde zowel in Rusland als daarbuiten over Russische filosofie.

ZO 15.10.2023

Aanvang: 10:30 uur
Einde: 12:00 uur

Prijs € 14,50 (Vrienden € 12,50)

Servicekosten:
Online kaartje: € 0,50
Kaartje aan de kassa: € 1,-