Filosofisch gesprek

“Ik denk, dus ik filosofeer” 

Een kennismaking met een filosofisch gesprek onder leiding van Paul Lemmens

“Een goed filosofisch gesprek is er een daar waar er eerst geen was” – Pieter Mostert

We geven aan alles wat we doen zin of betekenis. Maar niet iedereen doet dat op dezelfde manier, met als gevolg dat we soms langs elkaar heen praten. Alleen daarom al is het goed om met elkaar in gesprek te gaan. Dat kan misschien wel het beste in een filosofisch gesprek. In zo’n gesprek onderzoeken de deelnemers samen een gespreksonderwerp. Dat onderwerp wordt uitgediept, van alle kanten bekeken, maar tegelijkertijd worden meningen onderzocht en bevraagd.

Paul Lemmens: “In een gesprek is iedereen gelijk en heeft iedereen evenveel te zeggen. Het fijne is dat er in een filosofisch gesprek geen beslissing genomen hoeft te worden, geen doel gehaald, geen conclusie getrokken. Belangrijker nog: filosoferen doe je vooral omdat het leuk is!”  

Een paar reacties van deelnemers uit een andere gespreksgroep:

“Het zijn leerzame avonden, waardoor ik toch elke keer weer anders ga kijken naar hoe ik ergens over dacht” 

“Als ik denk dat ik het een beetje begin te begrijpen stelt Paul een vraag waardoor alles weer onderuit gehaald wordt…” 

Paul Lemmens volgde de opleidingen Filosofisch kompas en FMJK (Filosoferen met Jongeren en Kinderen) aan het ISVW in Leusden, daarnaast volgde hij masterclasses en workshops over Socratische gespreksvoering en Filosoferen in Praktijk.  Paul Lemmens is lid van de Vereniging Filosofische Praktijk en is ingeschreven in het CKN Beroepsregister Kinderfilosofen.

Zie ook: www.eenfilosofischgesprek.nl 

Na de kennismakingsavond op 27 september is het mogelijk in te tekenen op een serie van 5 gesprekken. Die gesprekken zijn elke 2e woensdagavond van de maand. De eerste is 11 oktober. Begintijd 19.30 uur. Eindtijd ca. 20.45 uur.

Het voordeel van intekenen is dat er een vaste groep deelnemers is. Met een vaste groep kan er niet alleen meer diepgang in de gesprekken ontstaan, maar is het tevens mogelijk te kiezen voor een andere gespreksvorm.

De serie van 5 kost € 50,- Het grootste deel daarvan wordt besteed aan de huur van de zaal. De serie gaat door bij een minimum van 8 deelnemers. Maximum is 15.

WO 27.09.2023

Aanvang: 19:30 uur
Einde: 21:00 uur

Prijs
€ 7,50 (Vrienden € 5,00) incl. koffie en thee.

Pinnen aan de deur ook mogelijk (€ 1,- toeslag).