Wat denk je zelf? Filosoferen met een mening

Zondag 17 september spreekt filosoof Coen Simon in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 Rhenen, over “Filosoferen met een mening”. Iedereen kent tegenwoordig ‘de feiten’ en heeft zijn mening klaar bij elke actualiteit. Hoe kunnen we wat meer afstand nemen van die reflex en ons oordeelsvermogen echt oefenen? De lezing start om 10.30 uur.

De Duitse Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant riep tweehonderd jaar geleden op zelf te denken, los van de dogma’s van de kerk. Sindsdien gaat het heel goed met de wetenschap, maar minstens zo goed met de eigen mening. Op deze ochtend leert filosoof Coen Simon hoe we ons oordeelsvermogen kunnen oefenen en gebruiken in een tijd waarin feiten en alternatieve feiten om het hardst de baas spelen. Kom luisteren en oordeel zelf.

Over de spreker

Coen Simon (1972) is schrijver, filosoof, hoofdredacteur van Filosofie Magazine en oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Met zijn essays in NRC, Trouw, De Correspondent en Filosofie Magazine, ontzenuwt hij op geestige wijze hedendaagse dogma’s en clichés. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Pleidooi tegen enthousiasme, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Oordeel zelf. Hij won de Socratesbeker met “En toen wisten we alles”. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.’  Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Kroatië en Spanje. Simon studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam specialiseerde zich in de filosofische antropologie met een studie naar het allermenselijkste fenomeen: het lachen.

Kaartjes

Coen Simon spreekt op zondag 17 september 10.30 uur in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 Rhenen. Inloop vanaf 10.15 uur. Kaarten zijn nu verkrijgbaar via de oranje button rechts op deze pagina.

ZO 17.09.2023

Aanvang: 10:30 uur
Einde: 12:00 uur

Prijs
€ 15,00 (Vrienden € 12,50)