Film: The King’s Speech

Dinsdag 2 mei draait er om 20.00 uur weer een mooie film in Podium De Vlam: “The King’s Speech”. In het kader van de kroning van koning Charles, een film waarin zijn grootvader George VI centraal staat.

De tweede zoon van de Britse koning George V, Albert George (Bertie voor vrienden), is een ietwat verlegen mens, mede omdat hij hevig stottert. Voor een man in zijn positie is dat natuurlijk erg onhandig, zeker in een tijd waarin de radio steeds belangrijker wordt als medium. Gelukkig hoeft hij geen koning te worden, dat wordt zijn oudere broer Edward.

Maar omdat ook hij publieke functies vervult, gaat hij te rade (op advies van zijn vrouw Elizabeth), bij de eigenzinnige spraakleraar Lionel Logue. Hij ontwikkelt een sterke band met hem. Dit wordt des te belangrijker wanneer, binnen een jaar na het overlijden van zijn vader, zijn oudere broer, die koning Edward VIII is geworden, afstand doet van de troon, omdat zijn aanstaande vrouw Wallis Simpson , een gescheiden Amerikaanse, niet acceptabel is als koningin. Albert George wordt, met frisse tegenzin, de nieuwe koning, George VI.

Intussen is in Duitsland Adolf Hitler aan de macht gekomen, die juist een zeer goed redenaar is. Op 3 september 1939 verklaart Groot-Brittannie Duitsland de oorlog, en houdt Koning George VI een radiotoespraak: The King’s Speech.

Prijzen

Twaalf Oscarnominaties waarvan vier gewonnen: beste film, beste regisseur, beste mannelijke hoofdrol en beste originele scenario.

Credits

regie: Tom Hooper

cast: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush

jaar: 2010

genre: Historisch drama

land: Verenigd Koninkrijk

DI 02.05.2023

Deuren open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur

Prijs inclusief consumptie
€ 10 (regulier) | € 7,50 (Vrienden) 

Laat je Facebook vrienden weten dat je gaat.