Henk van de Vis toont nieuw werk in Podium De Vlam

In Podium De Vlam is sinds 26 maart het werk te zien van beeldend kunstenaar Henk van de Vis in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 Rhenen. Zijn vrolijke, gestileerde schilderijen – ook niet eerder getoonde werken – en keramiek zijn te zien tot en met 4 juni. Toegang is vrij. De kunstenaar is zelf aanwezig op zondag 9 april 12.00 – 13.00 uur en zondag 30 april 12.00 – 13.30 uur.

Henk van de Vis maakt gebruik van vrolijke kleuren. Zijn werken met gestileerde bloemen zijn geliefd en herkenbaar. In de afgelopen twee jaar is er een nieuwe ontwikkeling ontstaan in zijn ‘bloemenwerken’: meer abstractie naar de geometrische vormen die hij als beeldhouwer ooit al maakte.

Naast acht werken met bloemen, zullen in de expositie ook zes nieuwe werken te zien zijn die een meer monumentale abstractie tonen: een driedimensionaal beeld, op een tweedimensionaal doek. Natuurlijk komen ook de kleuren die Van de Vis zo liefheeft, waaronder het heldere blauw, weer terug in deze actuele werken.

Vrij en vol optimisme

Henk van de Vis is niet zomaar bij een school te plaatsen: vrijheid in creativiteit is typerend voor zijn werkwijze. De beeldend kunstenaar is niet zozeer gericht op mooie verhalen of titels waarmee hij zijn werk kan larderen – voor hem staat het plezier centraal van het beleven van en kijken naar de werken. “Ik hou van kleur, ik ben een optimist en ik vertaal mijn optimisme naar mijn werken.”

Harmonie en monumentaliteit

“Mijn werk, beelden, schilderijen en tekeningen, ontstaan uit een constante gedrevenheid en inspiratie om mij zo te kunnen uiten op een beeldende manier. Stapelen, zoeken, wikken en wegen binnen de compositie, om te komen naar een zekere harmonie, evenwicht en monumentaliteit.”

“Veel kleurgebruik is mijn behoefte, zowel uit een tube verf of het combineren met diverse materialen met hun eigen kleur en structuur. Enkele jaren ben ik min of meer figuratief aan het werk met een lading c.q. verhaal die naar mijn vermogen de humor, symboliek of soms een surreële aanpak hebben. Kortom, werk om er een blij en positief gevoel bij te kunnen krijgen.”

Van beeldhouwen naar schilderen

Henk van de Vis genoot een kunstopleiding in beeldhouwen, waarna hij jarenlang werkte in brons, marmer, hardsteen, hout en andere technieken. Door een chronische ziekte moest hij het beeldhouwen helaas vaarwel zeggen, maar schilderen, tekenen en boetseren kwamen er voor in de plaats.

Opening

De opening van de expositie – die duurt tot en met zondag 4 juni 2023 – is op zondag 26 maart 12.00 – 14.00 uur in Podium De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen. Entree is gratis en om 12.00 uur is er naast een openingswoordje ook een drankje en een hapje voor alle bezoekers. De expositie is daarna te bezoeken tijdens activiteiten in Podium De Vlam.

ZO 09.04.2023
ZO 30.04.2023

Expositie toegankelijk tijdens activiteiten

Kunstenaar zelf aanwezig op zondagen 9 april (12.00 – 13.00 uur) en 30 april (12.00 – 13.30 uur)

Prijs
0,-