Thomas Nys: wat is Goed en wat is Kwaad?

Thomas Nys neemt ons mee in een zoektocht naar het goede en het kwade. Het Kwaad lijkt in de loop der tijden extremer en radicaler te worden. Hoe komt dat? Wat leren de filosofen ons hierover? Zijn er reddingsboeien die we kunnen aangrijpen om iets nieuws te bereiken?

Wij mensen zoeken voortdurend naar wat ons leven zinvol maakt en betekenis geeft. Dat kan betrekking hebben op materiële en/of culturele zaken. Naast die ‘materiële’ wereld beoordelen wij zeker ook ons eigen gedrag en dat van de mensen om ons heen. Wij proberen ons zo te gedragen dat er bij de ander een beeld van ons ontstaat zoals wij dat wensen.

Daarbij zijn we voortdurend bezig met de waardering van gedrag en opvattingen van anderen. Wij beoordelen – en veroordelen elkaar. In dat hele proces van beproeven en wegen van gedrag en opvattingen ontstaat er op individueel niveau en in groepen gelijkgestemden een consensus van wat goed is en wat afkeuringswaardig is. Maar wenden wij ons daarbij ook niet af van het Kwaad dat wij zien om ons op ons eigen comfortabele leven te richten? Kunnen wij nog uit de bubbel waarin we leven komen en uit de wereld van feiten en alternatieve feiten?

Het Kwaad in de media

Wij leven in een wereld waar in toenemende mate het Kwaad zich laat zien in zijn meest radicale vorm. Het is overal aanwezig dankzij de 24/7 wereldwijde berichtgeving in de media. Denk bijvoorbeeld aan de heropvoedingskampen waar een miljoen Oeigoeren zijn opgesloten en de oorlog in Oekraïne. Veel mensen zijn zoekend hoe zij met deze gebeurtenissen om kunnen gaan. Hoe kunnen wij ons verhouden tot zulke verschrikkingen? Is er nog hoop voor de mensheid met meer nadruk op het Goede?

Thomas Nys

 Dr. Thomas Nys is als filosoof verbonden aan de capaciteitsgroep Philosophy and Public Affairs aan de Universiteit van Amsterdam.

ZO 19.03.2023

Aanvang: 10:30 uur
Einde: 12:30 uur

Prijs
€ 10,00 (Vrienden € 7,50)

Pinnen aan de deur ook mogelijk; wel graag aanmelden per mail info@podiumdevlam.nl.