Film: Same Blod (Sami Blood) i.s.m. de Bibliotheek Z-O-U-T

Dinsdag 14 maart draait er om 20.00 uur een film van Zweedse makelij in Podium De Vlam: “Same blod” (Engels: Sami Blood), i.s.m. de Bibliotheek Z-O-U-T. 

Sami is de benaming van de bevolking van noordelijk Scandinavië. Sami bloed is wat door de aderen stroomt van de veertienjarige Elle-Marja. Zij ondergaat het Zweedse staatsracisme in de jaren dertig, toen Sami kinderen massaal werden ondergebracht in instellingen voor Zweedse taal en cultuur. Elle-Marja droomt van een ander leven. Om dat te bereiken moet ze een andere identiteit aannemen en breken met haar cultuur en familie. 

Filmmaker Amanda Kernell, dochter van een Sami vader en Zweedse moeder, vertelt het verhaal door de ogen van de inmiddels 78-jarige Elle-Marja (gebaseerd op haar oma). Welhaast perfecte combinatie van jeugddrama en pamfletfilm. Met woeste natuur als schilderachtig horizondoek.

Prijzen en credits

De film won meerdere prestigieuze Zweedse filmprijzen, waaronder de publieksaward. 

regie: Amanda Kernell
cast: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi, Hanna Alström, Julius Fleischanderl, Lene Cecilia Sparrok, Maj-Doris Rimpi, Olle Sarri
jaar: 2016
genre: Drama
land: Zweden

DI 14.03.2023

Deuren open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur

Prijs inclusief consumptie
€ 10 (regulier) | € 7,50 (Vrienden) 

Laat je Facebook vrienden weten dat je gaat.