Film: The Apartment

Op dinsdag 13 december draait in Podium De Vlam de filmklassieker ‘The Apartment’. Deze komedie werd geregisseerd door Billy Wilder en behandelt een voor die tijd controversieel thema: overspel. De zaal is open om 19.30 uur en de film begint om 20.00 uur. Kaartjes zijn 10 euro. U kunt deze bestellen via de link rechtsboven of betalen met pin bij de entree.

In het enorme kantoor van een verzekeringsmaatschappij in New York werkt kantoorslaaf C.C. ‘Bud’ Baxter. Promotie maken in deze kantoorjungle is alleen weggelegd voor de talentvolle en slimme jongens. Baxter is geen slimme jongen, maar heeft daar iets op bedacht. In ruil voor promotie stelt hij zijn appartement in Manhattan regelmatig ter beschikking aan een aantal managers. De bazen gebruiken het appartement van Baxter voor amoureuze avontuurtjes met hun vriendinnetjes. Zelf is Baxter heimelijk verliefd op de mooie Fran Kubelik, die de liften in het verzekeringskantoor bedient.

Op het kerstfeest van het kantoor ontdekt Baxter dat Fran een verhouding heeft met de chef personeelszaken en die avond met hem in zijn flat heeft afgesproken. Fran zelf is inmiddels tot de conclusie gekomen dat deze verhouding geen toekomst heeft.

Als Baxter terugkomt in zijn flatje vindt hij Fran in zijn bed, ze heeft een overdosis slaappillen genomen. Hij alarmeert zijn buurman, een arts, die het meisje redt zonder dat ze naar het ziekenhuis moet. Terwijl Fran in bed bij ligt te komen van haar overdosis zorgt Baxter voor haar. Als de situatie een aantal dagen blijft aanhouden, moeten zowel Baxter als Fran een beslissing nemen.

Oscars

De film werd genomineerd voor tien Oscars en won er uiteindelijk vijf, waaronder de Oscar voor Beste Film en voor Beste Regisseur. Jack Lemmon en Shirley MacLaine wonnen Golden Globes voor hun rollen.

Ondanks het voor 1960 controversiële thema overspel, werd de film bij het publiek een groot succes, en wordt inmiddels beschouwd als een filmklassieker.

Bekijk hier de trailer van ‘The Apartment’:

Credits

regie: Billy Wilder
cast: Jack Lemmon, Shirley MacLaine en Fred MacMurray
jaar: 1960
genres: Komedie
landen: Verenigde Staten

Nb. Ondanks  verschillende pogingen is onze Werkgroep Film er niet in geslaagd de rechthebbende op de vertoning van deze film te achterhalen. Indien de rechthebbende zich bij ons meldt, zullen wij graag alsnog de auteursrechten voldoen.

DI 13.12.2022

Deuren open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur

Prijs inclusief consumptie
€ 10 (regulier) | € 7,50 (Vrienden) 

Laat je Facebook vrienden weten dat je gaat.