Concert: Femke IJlstra – saxofoon & Celia García García – piano

Femke IJlstra – saxofoon & Celia García – García – piano Is Jazz music too? Is Jazz music too? ‘Is jazz music too?’ is een ode aan de iconische Canadese sopraan Éva Gauthier (1885-1958), die in haar tijd de high priestess of modern music werd genoemd. Eva reisde van Parijs, Milaan en Londen naar Nederlands-Indië en vertrok vanuit daar weer naar Parijs en New York om het te gaan maken als zangeres. Haar man en kind liet ze in Nederlands-Indië achter. In 1923 gaf Éva een concert in New York samen met (jazz)pianist George Gershwin. Nog nooit eerder had iemand het gedurfd jazz naast klassiek te spelen in een ‘serieus’ concert. Het concert werd dan ook een groot schandaal. Terug in Parijs nodigde Eva haar vrienden Gershwin en Ravel samen uit op een feest. De beide heren hoorden elkaars muziek. We kunnen daarmee wel stellen dat Eva de muziekgeschiedenis beïnvloed heeft. Het was Gershwin die in Ravel zijn meerdere zag, maar juist Ravel bij wie de invloed van de jazz in zijn muziek goed te horen is. Met dit theatrale concert willen Femke en Celia deze Éva Gauthier tot leven wekken. Eva’s leven is te weinig belicht in de muziekgeschiedenis. Ze brengen muziek van Maurice Ravel en George Gershwin en repertoire uit het legendarisch concert van 1923. Semi-fictieve brieven van alle drie personages worden voorgedragen in een enscenering van Annechien Koerselman. Hierdoor wanen we ons in de roaring twenties, toen er veel werd gefeest, maar er ook dreiging was vanuit Duitsland. Spannende tijden die overeenkomsten hebben met de tijd waarin we nu leven. De brieven werden speciaal voor deze voorstelling geschreven door de jonge Belgische schrijfster Corinne Heyrman. https://femkeijlstra.nl/ https://celiapiano.weebly.com/

ZA 12.11.2022

Deuren open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur

logo-korenwinde

Prijs
€ 20

t/m 18 jaar gratis
19-26 jaar € 15