Expositie Ria van de Braak

Sinds zondag 10 april is er een nieuwe expositie te bewonderen in Podium De Vlam: 13 kleurrijke viltwerken van textielkunstenaar Ria van de Braak. Ze zijn te bewonderen tijdens activiteiten in Podium De Vlam (zie agenda) t/m 3 juli.

Ria van de Braak had als meisje al interesse in handwerken en textiele werkvormen. Borduren, breien en haken deed ze met veel plezier. Datzelfde plezier ziet zij nu terug bij de cliënten die zij bij de dagbesteding begeleidt. Zo helpt Ria een jonge vrouw die bijna blind is, met haar viltwerk. Wat de deelnemers creëren, past Ria weer toe op bruikbaar textiel. Zo maakte zij al eens een speeltent voor kinderen, gemaakt van oude spijkerbroeken en borduurwerk van cliënten. Ook tassen en schorten behoren tot de producten die samen worden gemaakt.

Van quilt naar vilt

Hoewel Ria van handwerken haar beroep had kunnen maken, koos ze toch voor het vak van apothekersassistent. Maar Ria bleef zichzelf creatief ontwikkelen: ze ontdekte ‘art quilten’, een expressieve vorm van quilten met allerlei materialen. Het Quiltersgilde omschrijft art quilten als “…een hele grote speeltuin met textiel als basis. Katoen, tule, breisel, kraaltjes, papier… Liefst ook nog tegelijk. Alles mag, er is geen goed of fout. Je bewerkt textiel tot iets wat je mooi vindt, wat je bezighoudt of wat een geliefde herinnering laat zien…”

Vilt kwam in beeld nadat Ria een keer vilt had gekocht op de markt, op zoek naar nieuwe, inspirerende materialen. Vilt biedt allerlei mogelijkheden tot versiering en verrijking: met kralen, lontwol, textielverf: een kleuren en materialen experiment. Ria’s viltwerken zijn soms voorstellingen van Bijbelse verhalen. Een werk in rood, geel en oranje, getiteld ‘Vurige Tongen’,  is uiteraard een referentie naar Pinksteren. Ook vakanties zijn een bron van inspiratie. Zo vernoemde Ria een werk naar de kleurige kwalletjes die zij in Denemarken in de zee zag: “Jelly Fish”. Verder creëert Ria werken op intuïtie; de materialen leiden haar.

Opening

Ria is verheugd dat haar viltwerken nu in Podium De Vlam te bewonderen zijn. Haar expositie telt 13 werken die zij in recente jaren heeft gemaakt. Enkele daarvan zijn ook te koop. 

t/m ZO - 03.07.2022

Toegang: tijdens activiteiten

Prijs
0,-