Lezing: schurende wereldbeelden

Lezing door Bertus Haverkort over culturele diversiteit en co-creatie bij internationale samenwerking

De dominantie van de westerse cultuur en wetenschap heeft een wereldwijde impact. De welvaart van sommigen is toegenomen. Maar het heeft ook geleid tot mondiale verdringing van lokale kennis en niet-westerse waarden.

We hebben te maken met klimaatverandering, vermindering van biodiversiteit, dierenwelzijn en sociale ongelijkheid. Dit roept fundamentele vragen op. Hoe houdbaar is het dominante wereldbeeld van de moderne mens in het westen? Hoe superieur is een beeld waarin alleen plaats is voor logica en ratio?

Het Westen wordt internationaal uitgedaagd door landen en culturen met een niet-westers wereldbeeld. Machtsblokken lijken te schuiven.

In zijn lezing geeft Bertus voorbeelden van schuivende en schurende wereldbeelden op internationaal niveau. Hij gaat in op initiatieven om de dominantie van westerse wetenschap te vervangen door co-creatie. Samen leren, uitwisselen van kennis en dialoog over waarden.

De lezing is gebaseerd op zijn boek Oude Wortels, Nieuwe Scheuten dat onlangs door de universiteit Leiden is gepubliceerd.

Bio

Bertus Haverkort is de oudste zoon van een boerengezin op de zandgronden in Slagharen. Hij geniet van modernisering op de boerderij van zijn jeugd, omdat dit het werk verlicht en de opbrengsten verbetert. Met in zijn bagage een dosis moderne landbouwkennis uit Wageningen, trekt hij eropuit. In Colombia, India, Bolivia en Ghana werkt hij aan programma’s waarbij overdracht van westerse kennis het doel is. De resultaten vallen tegen. De aanpak blijkt niet te werken. Hij plaatst geleidelijk aan vraagtekens bij de toepasbaarheid van de westerse kennis in situaties waar de ecologie, economie en cultuur zoveel verschillen.

Bertus gaat nauw samenwerken met deskundigen uit India, Bolivia en Ghana en samen verdiepen ze zich in de manieren waarop wereldbeelden, waarden en lokale kennis een rol spelen in de landbouw en gezondheidszorg. Ze stimuleren onderwijs en onderzoek om lokale kennis te verstaan en te versterken. Daarvoor wordt gewerkt aan een onderwijsmethode voor endogene ontwikkeling en aan een benadering voor co-creatie van wetenschappen.

Het leidt tot internationale samenwerking met belangstelling voor elkaars cultuur en kennis. Eenrichtingsverkeer vanuit het Westen maakt plaats voor uitwisseling tussen verschillende culturen en wetenschappen op basis van gelijkwaardigheid.

Nb: coronaregels

Door de veranderde coronaregels mogen wij weer het normale aantal bezoekers toelaten, namelijk maximaal 90. Wij zijn helaas verplicht u nog wel te vragen naar het coronatoegangsbewijs. Na binnenkomst hoeft u geen afstand meer te houden of een mondkapje te dragen. Maar wilt u dat wel graag, dan mag dat uiteraard. We vragen iedereen elkaar daarin te respecteren. 

ZO - 20.02.2022

Deuren open: 10:00 uur
Aanvang: 10:30 uur
Eindtijd: 12:00 uur

Prijs
 10,- (Vrienden € 7,50)